Svett är naturligt och ett tecken på att kroppen fungerar som den ska. Det är en livsviktig funktion, men den kan även vara besvärlig. Kost, klädmaterial och antiperspiranter kan hjälpa dig att minska svettningarna.

Smiling young woman wrapped in white towel hold applying antiperspirant in armpitAlla människor svettas och det är en viktig kroppsfunktion, bland annat för att återställa kroppstemperaturen. Svetten är även viktig för att transportera bort orenheter och gifter från kroppen. De flesta tycker dock att svett är något negativt som stör vardagen. För vissa människor kan svett leda till stora problem. Detta gäller framför allt de som lider av hyperhidros eller överdriven svettning. Här kan du läsa mer om vad du kan gör för att svettas mindre.

Se över dina kostvanor

Vad du äter och dricker har stor påverkan på dina svettningar. Livsmedel som anses orsaka ökad transpiration eller dålig kroppslukt är bland annat lök, vitlök, blåmögelost, vinäger och curry. Även friterad mat och raffinerat socker anses vara dåligt. När det gäller dryck bör du undvika stora mängder av alkohol och koffein. Koffein aktiverar svettkörtlarna och har en uttorkande effekt vilket kan orsaka ökade svettningar. Alkohol avdunstar genom kroppens porter och därför luktar svetten alkohol.

För att svettas mindre bör du istället dricka mycket vatten. Även naturliga frukt- och grönsaksjuicer, framför allt grapefrukt- eller tomatjuice, samt örteer har positiva effekter på svetten. Örtteer som innehåller saliva minskar svettningarna tack vare att örten är rik på magnesium och B-vitamin. Ren mat bestående av en stor del frukt och grönsaker anses minska svettningarna. Undvik starka kryddor som chili, curry och peppar.

Använd kläder av rätt material

Klädernas material har stor effekt på svettningarna. Använd löst sittande kläder i bomull, siden, ull eller andra naturliga material som låter huden andas. Syntetiska material som lycra och polyester bör undvikas eftersom de ökar transpirationen.

Använd en bra antiperspirant

En bra deodorant och antiperspirant kan göra stor skillnad. En antiperspirant minskar själva svettningen medans deodoranten tar bort lukten. Om du lider av hyperhidros kan en läkare skriva ut recept för starkare deodoranter och antiperspiranter.