Du som tränar är nog väl medveten om att det är viktigt med stretching innan och efter ett träningspass – men har du koll på varför man ska stretcha?

För att få mjuka muskler och leder är det viktigt att du stretchar och håller kroppen varm, och är du äldre kan det vara bra att äta kosttillskott som boostar kroppen smidighet lite extra. Men är du yngre kan det räcka med att du är noggrann med din stretching. Forskning visar nämligen att stretchning hjälper kroppen att hålla sig i god form längre.

Bra att veta om stretchning

En sak som kan vara bra att veta om stretchning är att du gör stretcha innan alla sorters rörliga sporter och aktiviteter som du kan tänkas ta dig an. Oavsett om du ska löpträna, gå och bowla med kompisgängen eller gå på tennismatch är det viktigt att stretcha innan, så att du blir ordentligt varm i kroppen och inte riskerar att slita på musklerna. Likaså är stretching viktigt om du rehabiliteras efter en fysisk skada. Men varför är detta då så viktigt? Enligt Jessica Lyander, som är legitimerad naprapat och även lärare vid Naprapathögskolan så är stretchning viktigt av två anledningar – om man har behov av god rörlighet för att kunna utöva en idrott eller aktivitet, och om man varit skadad och av en eller annan anledning inte kunnat röra sig normalt. Till Expressen säger hon att stretchningen då blir extra viktigt eftersom en orörlig kroppsdel både blir stel och kanske öm vilket gör att man måste arbeta extra med rörligheten igen för att få tillbaka den och då är stretchning ypperligt.

Alla behöver rörliga leder och muskler

Tror du att stretchning bara är för unga idrottare eller för dem som är eller har varit skadade, så får du tänka om. Stretchning är lika viktigt för alla, men behövs mer eller mindre ofta beroende på ens egna kroppsliga förutsättningar och behov. En idrottande person behöver till exempel stretcha oftare än en person som inte tränar alls men som ändå rör på sig, och likaså en stillasittande person är i extra behov av stretchning. Är man dessutom äldre och ens muskler och leder blivit stelare just på grund av ålder kan det även vara bra att äta exempelvis Vitaepro eller annat muskelboostande tillskott för att klara av stretchningen. Alla, oavsett förutsättningar bör dock avsätta en dag i veckan till regelbunden stretchning och då öva på att hålla stretchningspositionerna längre än 10-15 sekunder vilket är vad som vanligen brukar rekommenderas.