Oavsett om man är man eller kvinna så är det alltid snyggt med muskler; de ger armar och axlar en vacker linje, ett bra stöd för hela kroppen och ben som inte bara är stiliga att se på men som också orkar med massor. Att vara stark ger mycket energi och uthållighet, och dessutom ett gott självförtroende.

När man bygger muskler så skapar man små bristningar i musklernas fibrer under de tunga övningarna, och under de följande 24-48 timmarna reparerar de sig och blir lite större och starkare. För att det ska kunna ske krävs att du är fulladdad med proteiner, mineraler, vitaminer och kolhydrater då de fungerar som reparatörer och uppbyggare för cellerna. Genom att ta kosttillskott garanterar du att dina muskler får precis den näring de behöver och du kan snart se tydliga resultat allteftersom de byggs upp. Om du däremot inte är noga med kosten kommer du inte bara stå utan resultat, utan riskerar dessutom att drabbas av skador.

Hur ska man träna?

Kroppen är ett underverk och fungerar som en ständig försvarsapparat. När hungern kommer knorrar det i magen och när tröttheten smyger sig på blir man sömnig. Om man lyfter tunga vikter uppfattar kroppen det som ett nytt behov i livet och för att kunna anpassa sig till detta börjar den bygga muskler så att det skall bli lättare i framtiden. Av precis den anledningen måste man successivt lägga på lite extra vikt eller fler upprepningar om man vill att musklerna ska fortsätta växa, annars tror de att det är nog.

  • Varje övning bör utföras 8-12 gånger i 3-5 omgångar med pauser emellan.
  • Tyngerna skall vara så pass tunga att man får kämpa för att klara av de sista repen och när det blir för lätt är det dags att öka på.
  • De första resultaten efter 2-3 månader men tänk på att kosten är mycket viktig för att man skall komma någonstans med sin träning.
  • Det är också extremt viktigt att man vilar mellan passen och låter det gå minst två dagar innan man tränar samma muskelgrupp igen.