Om du svettas överdrivet mycket kan du lida av hyperhidros. Många upplever dessa svettningar som ett socialt problem, men det finns hjälp att få.

Det är normalt att svettas, speciellt vid fysisk ansträngning. Du kan också börja svettas när du är stressad eller nervös. Att hamna i puberteten innebär också ofta ökad svettproduktion. Det är först när det blir ett så stort problem att det hämmar dig, till exempel i sociala sammanhang, som det är dags att söka hjälp.

översvettning hos manVad är hyperhidros?

Överdriven svettning kallas med ett annat ord hyperhidros, vilket innebär att du svettas så mycket att du upplever det som ett problem. Den vanligaste orsaken till detta är att svettkörtlarna är överaktiva. Svettningarna kan uppstå på olika delar av kroppen, men det vanligaste är att svettas från armhålor, handflator och fötter. Andra områden kan vara ljumskar, underliv och ansikte. Så många som tre procent av befolkningen beräknas lida av hyperhidros.

För de flesta uppstår problemen med svettningar i tonåren, men de kan också uppträda i vuxen ålder. I många fall visar det sig att även andra familjemedlemmar haft samma åkomma, så hyperhidros kan vara ärftligt.

Behandlingar mot översvettningar

I första skedet finns en del hjälpmedel som du själv kan prova att använda. Apoteket säljer antiperspiranter med aluminiumklorid, som är mer effektiva än vanliga deodoranter. Det är förstås också viktigt att vara noga med hygienen, eftersom svettlukten uppstår när svetten kommer i kontakt med bakterier på huden.

Om problemen kvarstår finns det andra behandlingar mot översvettning. Du kan söka hjälp på vårdcentralen eller någon specialistklinik, till exempel Svettmottagningen i Stockholm. En av de mest effektiva behandlingarna är injektioner med botulinumtoxin, samma substans som finns i Botox. Substansen sprutas in på det aktuella området och blockerar nervimpulserna till svettkörtlarna. Injektionerna kan göras på stora områden, som rygg och bröst, såväl som på mindre områden, som armhålor och handflator. Ibland kompletteras injektionerna med läkemedel i form av tabletter.