Sugen på att bygga muskler? Då finns det en hel del saker att tänka på för att göra detta på ett sunt och hälsosamt vis – och den rätta kombinationen är att kombinera god kosthållning med rätt typ av kosttillskott.

Idag finns en rad olika metoder och teorier om hur man ska göra för den att få den bästa och mest vältränade kroppen, och med detta har också en drös av olika kosttillskott och mirakelmedel dykt upp på marknaden. Men tro inte på allt en produkt lovar, utan läs på och välj vad du stoppar i dig på ett noggrant och eftertänksamt vis. Olika kosttillskott är nämligen bra för olika saker. Vill du till exempel må bättre, känna dig piggare och bara få en liten vardagsboost är det exempelvis inte protein och koffein du ska bälga i dig. Välj i stället ett kosttillskott som är anpassat till ändamålet du vill uppnå, till exempel Vitaepro Plus är ett kosttillskott som kan vara ett gott alternativ till dig som tänker på ditt välmående men som inte förväntar dig att tillskottet ska uträtta rena mirakel. De företag som utlovar mirakel kan nämligen inte alltid hålla vad de lovar, och det får de också ofta kritik för. Ett sådant exempel är Hannah Widells och Amanda Schulmans kosttillskott som i sin marknadsföring beskrivit pillret som lite utav just ett mirakel. Dess innehåll ska nämligen vara ”allt för balans, immunförsvar och skönhet” utan att egentligen definiera vad detta betyder, och det är något som blivit hårt kritiserat i media. I Dagens Media står bland annat att läsa om hur flertalet medieprofiler reagerat och kritiserat samt att man även låtit sin egen jurist bedöma huruvida deras marknadsföring är okej eller inte. Och det är den inte, vilket framgår av att man faktiskt fått motta kritik från Konsumentverket tidigare för liknande marknadsföring. Så ska man bygga muskler är det alltså viktigt att vara noga med vilka preparat man väljer, så vad ska man då välja för kosttillskott?

Rätt kost och tillskott för att bygga muskler

Det viktigaste är att tänka på när man vill bygga muskler är sin kost. Det gäller att äta rätt saker och rätt mängd. I tidningen Body tipsas om en hel del bra livsmedelsprodukter som man ska äta för att bygga muskler på ett sunt sätt. Bland annat tipsar man om ägg, kvarg, kött, broccoli, och avokado. Dessutom skriver man om hur mycket man bör äta, och också hur ofta man ska göra det för att ens träning ska ta önskad effekt. Så hur ska man träna då? Här är några tips hämtade från tidningen Café:

  • Planering för din träning – se till att ha ett schema för din träning, och glöm inte att uppdatera denna var fjärde till var åttonde vecka beroende på hur träningsvan du är.
  • Utveckling och svårighetsgrad – ju mer du tränar desto bättre blir du, så glöm inte att utmana dig själv och hela tiden höja ribban, för om din träning stagnerar så bygger du inga muskler utan bibehåller bara din befintliga muskelmassa.
  • Sömn och återhämtning – om du vill träna sunt bör du sova minst 7 timmar per natt och ha vilodagar från träningen för återhämtning, annars sliter du bara på kroppen.
  • Ät rätt kost och kosttillskott – kombinera fyra mål mat om dagen med rätt sorts kosttillskott för din träning, är du osäker på vad du ska äta och vilka tillskott du ska välja kan det vara en god idé att kontakta en certifierad PT eller dietist som förstår dina träningsmål och kan sätta upp ett matschema åt dig.