Vi vet alla att det är viktigt att hitta en balans mellan aktivitet och vila, men det kan vara svårt att hitta en sådan balans. För vissa människor är det lätt att hålla sig aktiv och de känner inget behov av att ta sig mycket tid för vila. För andra är det mycket lättare att vila och de har svårt att hålla sig aktiva. Nyckeln till att hitta balansen är att lyssna på din kropp och ta reda på vad som fungerar bäst för dig.

Sömn

Om du märker att du alltid är trött och kämpar för att hålla dig aktiv är det förmodligen dags att ta fler pauser och låta kroppen vila. Om du däremot märker att du ständigt är rastlös och inte kan sitta still är det förmodligen dags att öka din aktivitetsnivå.

Ett sätt att hitta en balans mellan aktivitet och vila är att se till att du får tillräckligt med sömn. De flesta människor behöver ungefär åtta timmars sömn per natt, så om du inte får det mycket, kan det vara dags att öka din aktivitetsnivå. Ett annat sätt att hitta en balans är att avsätta lite tid varje dag för avkoppling. Det kan vara allt från att läsa en bok till att ta ett bad.

Prioritera det viktigaste

För att hitta en balans mellan aktivitet och kan du avsätta tid varje dag för båda. Välj bort onödiga saker som tar tid eller är en distraktion så du hinner med det som är viktigast. Schemalägg sömn, träning, tid för vila och återhämtning, ät på regelbundna tider och se till att få 30 min dagsljus om dagen.

Hitta din balans

Det bästa sättet att ta reda på hur du hittar din balans mellan aktivitet och vila är att prova och se vad som får dig att må bäst. Bli medveten om alla dina aktiviteter i din vardag som arbete, vardagliga sysslor, fritidsaktiviteter, träning, återhämtning och sömn. Försök hitta ditt aktivitetsmönster och se vilka förändringar du behöver göra för att återskapa en balans i ditt liv. För mer läsning, gå gärna in och läs denna artikel Hitta balansen mellan arbete och vila.