Det är många som har bett mig att skriva ett inlägg där jag berättar lite mer om ett av mina största intressen, nämligen roller derby. Fastän det är en sport som växer snabbt är det inte så många som vet hur man spelar, eller ens hur man får poäng.

Vi börjar från början: eftersom roller derby är en intensiv sport sker det många byten, precis som i ishockey, men varje lag har fem spelare på planen åt gången (om ingen har blivit utvisad). Det finns tre olika positioner: pivot blocker, blocker och jammer. Jammern känns igen på att hen (oftast är det dock en hon) har en stjärna på hjälmen, och pivot blockern har en rand. De tre blockers som är på planen har ingen markering på sina hjälmar.

Hur spelar man?

En match, eller bout som det heter inom roller derby, är 60 minuter lång, uppdelad i två halvtimmeslånga halvlekar. En halvlek består i sin tur av flera jams, som är max två minuter långa.

Varje jam börjar med att domaren blåser en signal. Då startar samtliga blockers, ledda av pivot blockern, i en klunga som kallas pack. Det får inte vara för glest mellan spelarna i packet, då blåser domaren av. Efter att packet satt sig i rörelse, och nått startlinjen, blåser domaren två gånger, och lagens jammers startar. De ska nu ta sig förbi motståndarlagets blockers, som rullar några meter framför. Den jammer som först tagit sig förbi alla motståndarlagets blockers blir lead jammer, och kan bryta jamet genom att göra en signal med händerna på höfterna.

Båda lagen får en poäng för varje blocker i motståndarlaget som deras jammer lyckas ta sig förbi. Eftersom det ena laget kan avbryta jamet kan de på detta sätt förhindra att motståndarlaget tar poäng. Att hålla koll på lead jammern, den andra jammern och samtliga blockers kräver mer än en person, därför finns det flera domare, som precis som spelarna åker rullskridskor.

Roller derby

Utrustning

För att börja med roller derby behöver man egentligen inte så mycket utrustning. Det är dock viktigt att de grejer man har är av bra kvalitet. Många skulle säga att rullskridskorna är viktigast. De har fyra hjul, som sitter två och två. Det rör sig alltså inte om några inlines. Till skillnad från klassiska rullskridskor har derbyskridskorna en kloss framtill, som gör att man kan stanna snabbt och också vända på en millisekund.

Jag skulle säga att hjälm och tandskydd är lika viktiga som bra skridskor. Nog för att det är kul med roller derby, men det är inte värt hjärnskador eller utslagna tänder. Sedan är det naturligtvis bra med ytterligare skydd: knäskydd, armskydd och handledsskydd.

Vill ni veta mer om hur roller derby började i Sverige tycker jag att ni ska läsa den här artikeln, som är skriven när roller derby var helt nytt för de flesta i Svea Rike.